Schrijf je nu in

FABRICations

FABRICations
FABRICations is een kennisintensieve ontwerppraktijk voor het ontwerpen van betere steden. Het bureau onderzoekt en ontwerpt architectuur, stedenbouw en regionale strategieën voor gezonde stedelijke ecosystemen en is opgericht in 2007 door Eric Frijters en Olv Klijn. Het bureau hanteert voor al haar projecten een research-by-design-benadering en is gespecialiseerd in het vertalen van relevante (wetenschappelijke) kennis, naar mooie en praktische oplossingen die werken. Sleutelbegrippen in de zoektocht naar innovatieve oplossingen voor ruimtelijke opgaven zijn: transformeren, mengen en verbinden.

Groene Toren De Groene Toren is een transformatie van de voormalige vrouwengevangenis binnen de Bijlmerbajes en wordt het duurzame icoon van de wijk. Het gebouw wordt ontdaan van de gevel, zodat de achterliggende celstructuur in het oog springt. Daar wordt een uitbundige tuin in gerealiseerd die vanaf grote afstand zichtbaar is. Een opvallend gele trap haalt het publiek op bij het plein voor het hoofdgebouw en leidt het via verschillende tuinen in het gebouw naar het dakterras. 

 

The Oriole The Oriole ligt in het Amstel District met de punt van het gebouw naar de spoorzijde. Door de hoekverdraaiing ontstaan indrukwekkende zichtlijnen vanuit de buitenruimtes naar de Amstel, Amstelkwartier en natuurlijk Bajeskwartier zelf.
Aan de basis van het ontwerp staan een aantal robuuste duurzaamheidsmaatregelen die tegelijk ruimtelijke kwaliteit opleveren. De daken bieden ruimte aan tuinen, wateropvang en pv-panelen die in het aanzicht van deze vijfde gevel zijn geïntegreerd. De fietsenstalling is deels verzonken, bereikbaar door middel van een luie hellingbaan en voorzien van een tuin met daglicht en stimuleert het gebruik van duurzaam vervoer.
De entree van het gebouw is monumentaal en prominent gelegen aan het plein. In het indrukwekkende atrium van The Oriole is de trap voor de liftschacht geplaatst en voorzien van daglicht over alle verdiepingen. Aangekleed met een uitbundige groene waterval aan planten nodigt het trappenhuis maximaal uit tot bewegen.
Helemaal bijzonder is de materialisering van de gevel die zorgt dat het aanzicht van The Oriole constant verandert. Het gebouw krijgt een neutrale gevel waarbij zelfs geen ramen zichtbaar zijn. Het enige wat je ziet is een grid van kolommen en vloerranden die het beeld bepalen. Zodra het gebouw in gebruik is, zullen de bewoners de zonwerende luiken openen en komt het gebouw te leven. Door het openen van de geveldelen verandert de achtergrondkleur. Als je met de trein Amsterdam uitrijdt oogt de gevel rood, terwijl bij binnenkomst de achtergrondkleur groen is.