BDG Architecten

BDG Architecten
BDG Architecten is een creatief en bevlogen architectenbureau. Ze ontwerpen duurzaam voor het onderwijs, de zorg, woningbouw, kantoor- en bedrijfsbouw. BDG ontwerpt van binnenuit. Hoe wordt een ruimte gebruikt en welke sfeer moet een gebouw krijgen? Bij deze architecten volgt hun kenmerkende cleane en moderne vorm altijd de functie. Gebouwen die de kwaliteiten van de omgeving versterken en de moeite waard zijn om lang te laten staan.

In het Learning District is Spinoza20first in aanbouw: een Daltonschool voor voortgezet onderwijs met onder hetzelfde dak een sporthal en een jongerencentrum.

 

Vorm volgt functie

Kenmerkend voor Daltononderwijs is keuzevrijheid, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Daarom biedt het gebouw veel variatie. Leerlingen kunnen kiezen uit allerlei werk- en leerplekken die passen bij verschillende vaardigheden. De plekken zijn goed met elkaar verbonden en leerlingen ‘dwalen’ door de school, op weg naar een volgende inspirerende plek. In de centrale aula komt een multifunctionele tribunetrap die van de entree tot het dak loopt. Dit is dé plek voor ontmoeting en bijeenkomsten. Patio’s en lichtstraten brengen daglicht tot diep het gebouw. De transparante gevel verbindt de school met de buitenwereld. Op de daktuin en op het plein voor de entree komt ruimte om elkaar te ontmoeten in het groen.

 

Bijzonder duurzaam

Een hoogwaardige thermische schil, lage temperatuur vloer- en luchtverwarming, CO2-gestuurde ventilatie en PV-panelen maken Spinoza20first een bijzonder duurzaam gebouw. De school en sporthal worden aangesloten op de warmte-koude-opslag van Bajeskwartier. Verbindingen in de staalconstructie zijn zo ontworpen dat de hele constructie eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden, en de ‘biocomposiete’ geveldelen zijn volledig circulair. Op meerdere plekken in het gebouw komen recyclede materialen terug, zoals betongranulaat of de houten sportvloer van de Apollohallen. Het natuurdak beperkt de opwarming van het gebouw, bevordert de biodiversiteit en draagt bij aan de waterhuishouding. Dankzij de groene gevel vinden vogels en vleermuizen hier voedsel en plek om te rusten.

1 / 2